Gyors növekedés
A charolais fajta legnagyobb erőssége a gyors növekedés. Természetesen a fajtán belül nagy különbségek vannak. Egy angol vizsgálat szerint 8000 egyedi adatra támaszkodva a különböző fajták átlaga közötti különbség 225 kg és az egy fajtán belül mért legnagyobb különbség pedig 525 kg volt.
Ebben természetesen a környezeti tényezőknek is nagy szerepe van. A fjta nagy előnye a jó legelőkészség, és a jó tömegtakarmány hasznosítás.
A charolais jellemzői
Teljesen fehér, esetleg krémszínű, folt nélkül, a legtalálóbb elnevezése a “tejfölszín”. Akad néha tarka charolais is, mintegy atavisztikus visszaütésként, de ez nagyon ritka. A fajta színe azonban genetikailag nem teljesen stabil. Ez a keresztezésekben válik nyilvánvalóvá: vannak olyan charolais bikák, amelyek következetesen örökítik a fehér színt, míg más bikák után nem születik egységes színű keresztezett utód. Egyéb küllemi jellemzőket a következő táblázatok tartalmazzák.
A Charolais bikák és tehenek átlagos testméretei (Forrás: Bodó, 1979)
|
A Charolais fajta standardja (Forrás: Herd Book Charolais, cit: Landrieu, 2002)
|
A magyar szürke F1 állományában például az 1960-ban a Hortobágyi Állami Gazdaságban végzett és nem publikált sikeres keresztezések alkalmából a Printemps nevű bika utódai teljesen vegyes színűek voltak, Pinard azonban következetesen, minden utódjára, kivétel nélkül a fajta színét örökítette. Ennek természetesen addig van jelentősége, amíg élve történik az értékesítés.
A charolais a nagytestű húsmarhafajták csoportjába tartozik. A kifejlett, átlagos tehenek 700-750 kg, a bikák 1100-1200 kg súlyúak. Emellett kiállításokon nem ritka az 1200 kg-ot elérő tehén és az 1600 kg-os bika sem. Emellett azonban az anyai tulajdonságokban is jeleskedik a fajta (könnyűellés: 92%-os, bikaborjak születési súlya: 48 kg, bikaborjak: 120 napos súlya, 179 kg) (Landrieu, 2002).
Nyugodt, szinte melankolikus természetével kiemelkedik a többi fajta közül, éppen ezért könnyen kezelhető. Ebből adódóan is a kezdő húsmarhatenyésztőknek viszonylag kevés gondot okoz. Nem igénytelen, de “tűrőképes” fajta. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy szélsőséges éghajlati körülmények között is sikerrel tenyészik pl. Spanyolországban, Mexikóban, Dél-Afrikában. Az USA, sot Magyarország egyes erősen aszályos területei is ezt példázzák (Domokos, 2000).
A fajta története
A Jura hegység helyi fajtájából alakult ki a charolais. Az õsi változat, a maihoz képest, izomszegény vegyeshasznosítású marha volt és tarka színû. Elsõsorban húsáért tartották, azonban fejték és igázták. A XVIII. századtól kezdték igás tulajdonságait fejleszteni. A nagyobb igaerõ érdekében szelekció indult a testnagyság növelésére. Késõbb a koraérés érdekében a durham (mai nevén shorthorn) fajtával nemesítették. Ez a keresztezés a koraérés mellett nagyobb faggyúsodást hozott és egységessé tette a fajtában a fehér színt. A XIX. sz. közepétõl fajtatiszta tenyésztés keretében erõteljes és sikeres szelekciót folytattak a megnövekedett faggyú mennyiségének kiküszöbölésére (Bodó, 1979).
1864-ben Neversben és 1882-ben pedig Charolles-ban alakult meg a fajta törzskönyvi szervezete, ezeket 1920-ban egyesítették. Nevers lett a központ, és Charolles adta a fajta nevét.
A tenyésztés során egyre inkább a hústermelés került elõtérbe. Tenyészcél volt a húsformák javítása, az izomzat növelése, a kevés faggyú, a lábak rövidítése, vigyázva arra, hogy a jó legelõkészség megmaradjon. 1952 óta mûködik a termelés-ellenõrzés szervezete. Ezt a munkát az ország területén mindenütt ellenõrzõ szövetkezetek végzik a fajta neversi központjának útmutatása szerint (Merielle és Vannuier, 1994).
Franciaországban két nagy tenyészkörzete alakult ki az egyik a Massif Central környékén (Nievre, Allier, Saone et Loire, Creuse megyék), a másik nyugaton az Atlani óceán táján (Vendée). Újabban az ország többi területén is terjed a fajta így a Pireneusok lábánál ill. a nyugati dombos vidékeken. Ma már a charolais fajtát világfajtának tekinthetjük. 1885-ben exportáltak charolais marhát elõször, azóta a világon mindenhová eljutott. Magát valamire becsülõ mesterséges termékenyítõ állomás tart charolais bikát és forgalmazza ennek a sovány hústermelésben világ-elsõnek számító fajtának a spermáját (Bodó, 1979).
Fõképpen a második világháború után növekedett meg ennek a fajtának a hatása a világban, a technikai fejlõdés, szállítás és a sperma mélyhûtés megoldása révén. Ma már jelentõs állományok vannak ebbõl a fajtából az összes európai országban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban, Oroszországban és a szovjet utódállamokban, de Dél-Afrikában és Ausztráliában is.